Dit is het Internet of Things in 2016


Een aantal weken geleden bezocht ik in San Francisco de Amerikaanse startup Helium. Zij leveren een combinatie van elektronica en diensten met de belofte dat je razendsnel een robuuste IoT-toepassing kunt bouwen. Via hun interfaces en gateways kunnen allerlei sensoren uitgelezen worden die door Helium op veilige wijze in de cloud worden afgeleverd. Vandaaruit kun je de data toepassen in je eigen applicaties. Naar aanleiding van het bezoek heb ik vandaag een development-kit besteld.

Het ziet er allemaal nog erg technisch uit, maar de belofte is groot. De laatste tijd zijn slecht ontworpen IoT-systemen misbruikt om DDoS aanvallen te doen of om informatie weg te sluizen. Beveiliging is dus een erg belangrijk onderdeel van een IoT-systeem. Een veilig systeem ontwerpen is geen makkelijke klus en er zullen waarschijnlijk in de toekomst nog vele gevallen van misbruik plaats gaan vinden. Bijkomende complexiteit is dat een IoT-systeem jarenlang moet kunnen functioneren en daarom gedurende die tijd ook steeds voorzien zal moeten worden van beveiligingsupdates.

Het is natuurlijk nog de vraag of deze startup de belofte waar kan maken van een veilig systeem. En of ze de continuïteit kunnen bieden gedurende de gehele levensduur van de toepassing. Maar gezien het feit dat er inmiddels ruim 38 miljoen dollar in Helium is geïnvesteerd, waarvan 20 in het voorjaar van 2016, zullen ze het in ieder geval nog een tijdje uit kunnen zingen. En als ze de belofte van een veilig, betrouwbaar en altijd up-to-date Internet of Things waar weten te maken, dan zit het met die continuïteit wel goed.


Ik ben benieuwd en kan niet wachten tot de hardware afgeleverd wordt.

Publicatiedatum: 8 december 2016